Digitaal inmeten

3D laserscannen voor optimale geometrie

De 3D laserscanner meet in korte tijd miljoenen punten met een x-, y- en z-coördinaat en kleurwaarde. Door de laserscanner steeds verschillend te positioneren wordt een volledig 3D beeld gevormd. Dankzij de hoge concentratie punten per oppervlak ontstaat een gedetailleerd beeld van het betreffende object: de puntenwolk/ point cloud. Een camera maakt automatisch foto’s die gebruikt worden om de puntenwolk in te kleuren en hiermee de interpretatie van de data eenvoudiger te maken.

Werkwijze van de puntenwolk/ point cloud

Bij renovatieprojecten wordt vaak gebruik gemaakt van bestaande tekeningen als startpunt, aangevuld met honderden foto’s. Maten worden in het werk nagemeten en het gebouw wordt op deze manier, zo goed en zo kwaad als het kan, in beeld gebracht. Dit kan veel efficiënter en nauwkeuriger. Waarom gebruiken we het gebouw zelf niet als startpunt? Uitgaan van de juiste informatie is van essentieel belang voor een geslaagd project. Door alles in te scannen wordt geen enkele maat vergeten en de gebouwde situatie (“As build”) vastgelegd in een puntenwolk (point cloud). Vanuit deze puntenwolk kan een model gemaakt worden dat niet afwijkt van het te renoveren gebouw. Modelleren gebeurt in Revit of Archicad en kan daardoor in ieder gewenst formaat aangeleverd worden. Dit alles zorgt voor een perfect uitgangspunt voor de renovatie of verbouwing van een bestaand gebouw.

Werkwijze van Truview

Met behulp van de 3D-scanner kan tevens een Truview aangemaakt worden die uit foto’s is opgebouwd. Bij een Truview kan men virtueel door een ruimte bewegen, deze beoordelen en afstanden opmeten. Tijdens het scanproces bestaat de mogelijkheid om de scanner per standplaats foto’s te laten nemen van de bestaande situatie. Bij iedere standplaats worden dan zo’n 260 foto’s gemaakt die vervolgens verwerkt worden in een totaal 3D-model met de echte kleuren. Het virtueel door ruimtes lopen gebeurt van standplaats naar standplaats en kan ook van binnen naar buiten, wat maakt dat het gebouw rondom bekeken kan worden. Vanaf de eigen plek kan op ieder gewenst moment teruggekeken worden naar het gescande gebouw. Ook ideaal als er nog iets nagemeten moet worden.

Bekijk onze projecten